Sunday, 25 November 2012

hope soo

ASSALAMUALAIKUM :)




YA Allah , hebat betul dugan-dugaan zaman sekarang nie .. haha
just imagine , aku dah siap list kan dah hari nie belajar apa , esok belajar apa , lusa belajar apa ..
tapi satu pun ta menjadi .
bangun dah pukul berapa , 
FB lagi , TV lagi , TIDURR ?

aku rasa malas sangat . 
tapi aku nak study .
faham takk ?
tahun depan aku SPM !!
apa guna sijil UPSR aku yang A dari atas sampai bawah ?
apa guna sijil PMR aku yang berderet A nya ?
kalau sijil SPM aku nanti ada huruf lain selain A ?
AKU TAK NAKKK !!

how to be ?
how to do ?

if only i create my feature .
i want to get married with a rich man so i will be rich too .
and i will be live with my husband happily ever after like in a fairy tales story .
but now , i do not know !
how come if my fate is with a man who don't have anything ?
how come if my fate is to be widow or been divorce earlier ?
macam mana aku nak teruskan hari-hari aku ?
membesarkan anak-anak tanpa duit ?
hidup dengan caci dan hinaan orang ?
merempat dan mengharap simpati dan ihsan orang ?
SUMPAH tak nak !!

aku nak study !
aku nak belajar !
aku nak pandai !
aku nak berjaya !
aku nak kaya !

supaya nanti aku boleh tolong parents aku .
aku boleh biar mereka hidup goyang kaki pada waktu usia mereka semakin lanjut .
aku nak mereka rasa indahnya hidup nie !

tak sabar rasanya tunggu saat bila parents aku hantar kew IPTA .
saat aku rindu nak rasa masakan mummy .
saat aku dapat ijazah .
dan mummy dan abah bangga dapat anak macam aku .
i will make sure that things happen !
IN SHA ALLAH !

tapi sapa boleh lawan takdir ?
KUN FAYA KUN !
sebagai umat islam , kita kena percaya pada qada dan qadar kan ?
tapi ?
adakah kita patut duduk dan harap takdir terjadi ?
takk !
tuh bukan konsep dalam islam !
kita patut bangun dan cuba mengubah takdir !
kann ?

maaf kalau lantang berbicara :)
love you .

TERIMA KASIH ALLAH :)